Powered By Blogger

domingo, 11 de diciembre de 2011

Nadal

A pocs dies de Nadal a casa arriba un inquilí molt estimat, el nostre Tió de Nadal, com cada any es troba al costat de la nostra llar de foc i ben tapat amb la manta del Barça i com no pot faltar les mandarines que és menja cada nit.
El Tió de Nadal és un dels elements de la Mitologia Catalana i una tradició molt arrelada a Catalunya. Malgrat les múltiples variants, la tradició consisteix en aplegar un tros de soca o branca gruixuda dies abans del dia de Nadal , i es col·loca en algun racó amb una manta perquè no tingui fred i on se l'alimenta diàriament fins el dia que es fa cagar.
Es tracta d'una tradició amb segles d'història, inicialment amb la natura, la fertilitat i el solstici d'hivern.
La tradició diu que pels volts del dia de la Puríssima, és comença a donar menjar cada dia al Tió, i se'l tapa amb una manta perquè no passi fred. Al Tió li agraden les mateixes coses que als animal de peu rodó, i se'l tapa amb una manta perquè no passi fred. Al Tió li agraden les mateixes coses que als animals de peu rodo, fruita, verdura, serradures o ous i tot se li ofrena cru. També se li dóna aigua. En realitat hi ha múltiples tradicions locals que a vegades prefereixen un aliments o uns altres
El Tió es fa cagar per la vigila de Nadal o el mateix dia 25 de desembre, abans o després de l'àpat familiar. A les cases amb llar hi ha qui poda el Tió una estona abans de fer-lo cagar.

No hay comentarios:

Publicar un comentario